Drumul mătăsii cu CND Vacanțe Speciale

Astăzi, pentru că s-a deschis din nou cerul, dezlănțuind o întreagă armată de fulgi de zăpadă și mai avem puțin pînă vom deveni noi înșine oameni de zăpadă, vă invit la visare. …Vă invit să zburăm cu gandul către destinatii exotice pentru vacante speciale, pentru a ne mai dezgheța un pic. 

CND TURISM

Îmi arunc ochii pe câteva vacanțe recomandate de către CND Vacanțe Speciale. Eu am început deja să visez. Voi?

revista
Sursa foto www.okazii.ro

Unde să mă refugiez de nămeții de zăpadă? De mică m-a atras cultura orientală, și mi se conturează foarte clar acea zi, în care o mătușă mi-a dăruit niște reviste pe care scria CHINA. M-a atras în mod deosebit o schiță de pe coperta uneia dintre ele: o prințesă îmbrăcată într-o ținută vaporoasă, ținând în mână o rămurică de bambus, plutea către o destinație secretă. Am răsfoit la nesfârșit acele reviste. Ochii mei erau pur și simplu fascinați de toate acele imagini care îmi dezvăluiau o țară misterioasă și greu de înteles. Poze cu urși panda, lotuși, tapiserii și picturi pe mătase reprezentând scene din viața împăraților, fotografii înfățișând fete care arătau ca niște păpuși fragile de porțelan, îmbrăcate în straie strălucitoare și viu colorate. Îmi sporea din ce în ce mai mult interesul pentru acest tărâm misterios și astfel am ajuns să îmi doresc să cunosc oamenii acestor locuri și tradițiile lor.

Da, îmi doresc să fiu și eu o mică păpușă sfioasă de porțelan  sau o luptătore de kung fu, gata oricâd să se lupte cu un dragon roșu ca focul. Vreau și eu să mă las prinsă de Dansul Dragonului printre artificii și lampioane roșii. Visez să interacționez cu această civilizație care și-a bazat existența pe învățăturile lui Confucius, pilde care pot fi aplicate și în peregrinările noastre actuale :

  • Nu contează cât de încet înaintezi, atâta timp cât nu te oprești;
  • Atunci când este evident că țelurile nu pot fi atinse, nu-ți schimba țelurile, ci mijloacele de acțiune;
  • Oriunde te îndrepți, fă-o cu toată inima.

Cât adevăr și câtă profunzime există în aceste învățăminte… Cum să nu îți dorești să cunoști o civilizație cu o asemenea filozofie de viață?

Și cum să nu explorezi peisajele spectaculoase care ți se desfășoară generos în fața ochilor? În nordul Chinei pajiști largi, în sud dealuri și lanțuri muntoase joase. La vest Himalaya, cel mai înalt sistem muntos de pe Pământ iar pe platourile înalte se află deșerturile Taklamakan și Gobi. Ce să mai vorbim de biodiversitatea vegetală și animală…

Râul Li din Guangxi
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org

Pentru mine în acest moment China, a treia țară ca mărime din lume, este una din acele destinații speciale pentru vacanțe speciale. De câte ori îi aud numele îmi vine să fac bagajele și să pornesc la fel ca negustorii din Antichitate pe lungul Drum al mătăsii.

Legendarul Drum al mătăsii lega China de Orientul Mijlociu și de Europa. Bazele acestui tip de comerț au fost puse de chinezi și erau transportate astfel adevărate comori: mătăsuri, pietre prețioase și semiprețioase, metale prețioase, ambră, fildeș, porțelanuri, mirodenii, sticlă, coral, și arme. Însă Drumul Mătăsii nu a însemnat doar comerț ci a fost și o adevărată punte între culturi și civilizații diferite.

Jean Chevalier afirma: „Călătoria exprimă o dorinţă profundă de schimbare interioară, o nevoie de noi experienţe, mai degrabă decat o deplasare locală.” Orice călătorie îți oferă șansa să îți deschizi mintea și să absorbi cu aviditate cât mai multe informații. Din acest motiv înainte de a pleca îmi place să mă informez, să fiu la curent cu toate punctele de maximă importanţă și să cunosc toate tradițiile tărâmului respectiv (din respect pentru localnici), astfel încât ajunsă la fața locului doar să înţeleg faptele experimentând.

Fişă de călătorie

Scopul principal: dezvoltarea bagajului informaţional privind cultura celei mai vechi civilizaţii din lume – civilizaţia chineză.

Obiective: 

  • să identific principalele trăsături ale locuitorilor: poporul chinez este un popor iubitor de natură, cu o filozofie înţeleaptă asupra vieţii dar și inventiv. Chineziilor trebuie să le fim recunoscători pentru numeroase invenții care ne-au marcat viața: busola, roaba, hărtia, mătasea, alcoolul, praful de pușcă (descoperit întâmplător de către niște alchimiști care încercau să găsească un elixir al vieții veșnice). O idee genială, pentru mine, este primul seismograf. Astronomul Zhang Heng a îmbinat știinţa cu arta obţinând o adevărată bijuterie. Pe un vas de bronz a pus 8 dragoni orientaţi cu capetele în jos, fiecare avănd în gura câte o bilă de bronz. La baza vasului se aflau 8 broaște cu gura larg deschisă. Principiul de funcționare foarte simplu: în momentul când avea loc o vibrație un pendul punea în mișcare pîrghiile din interiorul vasului, determinand căderea bilei metalice în gura unei broaște.
  • să înțeleg semnificațiile artei chineze: pictura și grafica erau artele preferate ale Chinei. Acestea erau dominate obsesiv de cocori, flori de cireș și flori de lotus. Cocorul alb japonez simbolizează statornicia, fericirea, dragostea, longevitatea. Aducator de noroc, cocorul evocă și puterea de a zbura. Floarea de cireș semnifică puterea feminina, frumusețea și iubirea, iar floarea de lotus caracterul nobil;
  • să vizitez principalele atracţii turistice:

Punctul de plecare în călătoria iniţiatică: Beijing, cel mai important centru comercial, cultural, politic și educational. Ce vreau să vizitez aici? Orasului Interzis, Piața Tiananmen (cea mai mare piață centralăa din lume), Templul Raiului și Opera din Beijing, care are o vechime de peste 200 de ani.

Urmează Shanghaiul. Aici pot vizita: Templul lui Buddha, Orasul vechi, Grădina Yuyuan, turnul de televiziune Oriental Pearl și Turnul Jinmao (al treilea zgarie-nor ca marime din lume).

Această prezentare necesită JavaScript.

Nu voi uita nici Tibetul un loc sacru, plin de mistere cu Palatul Potala, Manastirea Jo-Khang și Palatul de Vara a lui Dalai Lama.

O să mă plimb pe Marele Zid Chinezesc (una dintre cele mai grandioase constructii ale civilizatiei umane) și o să mă minunez în fața războinicilor de teracotă. Bineîțeles nu voi rata joaca cu ursuleții panda din rezervația naturală Wolong.

Sper că v-a plăcut să levităm împreună deasupra ținutului mătăsii, fie pe un fulg de nea, fie pe o petală a unei flori de cireș.

P.S. Mi-a luat ceva timp să scriu acest articol. Ideeile pur și simplu nu voiau să vină. Astăzi însă, s-ar părea că fulgii de nea, au adus și inspirația.

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2018.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s