Eroi, asistenţi şi prieteni pe patru lăbuțe

„Susțin atât drepturile animalelor, cât și drepturile oamenilor. Despre asta este, în fapt, natura umană” 

                                   Abraham Lincoln

Să fii om nu e greu, trebuie doar să descoperi omul din tine. În vâltoarea vieții, uneori trebuie să ne oprim o secundă și să privim în jurul nostru, să realizăm că viața noastră nu e atât de grea cum ne închipuiam, „să deschidem ochii” larg și să vedem că sunt ființe care au nevoie mai multă de ajutor decât avem noi.

Copii fără părinți, bătrâni uitați de soartă, copii cu boli incurabile și nu în ultimul rând animale abandonate. Pentru toate aceste categorii există organizații care le susțin cauza separat, însă nimeni nu s-a gândit să îmbine nevoile acestora.

prietenie
Sursă foto: zooland.ro

„Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca cel crud fata de animale nu poate fi un om bun”.

                       Arthur Schopenhauer

Din cele mai vechi timpuri animalele au fost alături de oameni, apărându-i de dușmani, protejandu-i și susținându-i pe cei bolnavi (câini ghizi pentru nevăzători, câini de căutare și salvare). Multe persoane vârstnice își alungă singurătatea cu un mic animăluț (pisică, căţel, iepuraş, papagal) pe care îl adoptă și îl tratează ca pe propriul copil, iar acesta la rândul său îi alină suferinţa. Caii au o sensibilitate ieșită din comun, recepținând foarte ușor traumele suferite de diferite persoane. Din acest motiv există centre de echitație unde sunt aduși copii cu diverse probleme: autism, sindrom Down sau cu depresii. După câteva ore petrecute cu animalele, la acești copiii se dezvoltă abilități sociale mai bune, se exprimă și relaţionează mai ușor cu alte persoane. În aceste cazuri vorbim de animale antrenate, dar şi animalele fără nici o educaţie ne pot oferi beneficii terapeutice.

„Viaţa unui animal e împărţită între a iubi şi a-i învăţa pe oameni să se iubească.”

                                       Radu Bădoiu

Se cunosc multe cazuri în care animelele au salvat vieți: câini care au scos oameni din incendii sau care au găsit copii rătăciți și apoi i-au încălzit cu corpurile lor până la sosirea salvatorilor. Unshkins, un motan din SUA, a devenit un mic erou dupa ce şi-a apărat stăpanul (imobilizat într-un scaun cu rotile) de un hoţ (l-a zgâriat şi l-a bătut cu lăbuţele până acesta a fugit).

În urma unui accident grav de maşină, Eve (un rottweiler), şi-a tras stăpâna până într-un şanţ, protejând-o astfel de explozie. Pe 11 septembrie 2001, în unul din cele două turnuri World Trade Center, un alt erou cu lăbuţe, Rosselle (un labrador) l-a salvat pe Michael Higson, târându-l pe acesta prin fumul înecăcios până la ieşirea de urgenţă. Michael şi Rosselle au reuşit amândoi să iasă chiar înainte de a se prăbuşi turnul.

„Măreția și progresul moral al unei societăți nu pot fi judecate decât după modul în care își tratează animalele” 

                                    Mahatma Gandhi

Sunt multe animale abandonate gata oricând necondiţionat să ne dăruiască toată dragostea lor. Pentru o mângâiere şi o vorbă dulce sunt capabile să îşi sacrifice şi viaţa. Nu au pretenţii mari, un pumn de mancare şi un culcuş le ajunge. Tocmai din acest motiv, noi oamenii ar trebui să le protejăm la rândul nostru şi să le oferim cele mai bune condiţii de trai.

blandete
Sursă foto: divahair.ro

Există într-adevar adăposturi pentru animale, dar multe din ele sunt cu spaţii mici şi neîngrijite. În nici un caz nu putem vorbi şi de cineva care să le ofere afecţiune. Cauza sufletului meu ar fi înfiinţarea unui centru pentru animale fără stăpân (câini, pisici), dar în acelaşi timp si un centru pentru copii (copii care se integrează mai greu în societate sau copii a căror părinţi nu îşi permit să ţină în casă un animal). În acest centru fiecare animal ar avea propriul pătuţ şi ar avea suficient spaţiu în care să se mişte în voie (fără gratii şi fără mizerie). Absolut necesară ar fi o suprafaţă mare de spaţiu verde unde animalele şi copiii să se joace împreună. Pentru ai responsabiliza copiii vor fi implicaţi şi în îngrijirea animalelor din centru. Fiecare copil va trebui să facă curăţenie în spaţiul destinat blănosului preferat, apoi va trebui să îl hrănească şi să îl perie. Copiii ajung astfel să înţeleagă animalele, să rezoneze emoţional cu acestea, dezvoltându-şi capacitatea de autocontrol, de comunicare şi de cooperare.

Chiar dacă animalele nu pot să îşi exprime prin vorbe sentimentele, ochii lor au puterea de a ne arăta recunoştinţa, iubire şi respect. Dean Koontz mărturiseşte că o simplă îmbrăţişare sau mângâiere a unui animal reprezintă „un calmant atât de puternic pentru minte și pentru inimă, precum meditația profundă; și un medicament atât de bun pentru  pentru suflet, precum rugăciunea”.

logoPrin urmare beneficii ar fi pentru ambele părţi. Fiecare şi-ar găsi echilibrul şi puterea de a merge mai departe.  Pentru o lume mai bună, ar fi binevenit Centrul Echilibrum, lumea necuvântătoarelor şi a copiilor, unde cuvintele afecţiune, amiciție, apropiere, ataşament, devotament, dragoste, empatie, fraternitate, frăție, prietenie, tovărășie au un loc de cinste. Susţine şi tu cauza pentru O LUME MAI BUNĂ.

 

„Articol scris pentru Spring SuperBlog 2018, la proba sponsorizată de brokerul de credite – AVBS Credit: www.avbs.ro, compania de intermedieri credite bancare numărul 1 în România, după cifra de afaceri, în topul companiilor cu capital 100% românesc, în domeniul brokerajului bancar. Visează… Obține cu AVBS!”

Reclame

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Suzana spune:

    Un articol de exceptie. Intradevar sunt foarte multe situatii in care animalele de companie , sau un animale parasite au salvat viata stapinilor sau a prietenilor . Sper ca acest articol sa fie citit de cit mai multi oameni . Din toata inima , sper sa se faca ceva bun pentru toate animalele parasite ( ideea din articol este magnifica). Cred ca programe de voluntariat ar fi benefice si ajutind cu toti acele mici fiinte parasite si necajute nu ar mai suferi. Sa fim blinzi si buni cu toate fiintele si cu natura.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s