Mai e mult pana sa atingi un vis?

Proba numarul trei a competitiei Spring SuperBlog 2018. In ce consta aceasta? Descoperirea importantei arhitectilor proiectanti in construirea unui vis. Eu as merge mai departe si as spune descoperirea lungului drum pe care trebuie sa il urmezi pentru a atinge un vis. Dar atunci cand iti doresti cu ardoare, visul devine realitate. Nu mai conteaza piedicile din cale.

Cu totii ne dorim la un moment dat sa gasim un coltisor in care sa ne refugiem atunci cand ne ajunge oboseala si stresul. Cu totii dorim sa evadam din orasul plin de smog, sa fugim cat mai departe de traficul supraaglomerat si atunci visam ca stam linistiti pe terasa casei la o ceasca de ceai sau cafea admirand de pe malul marii valurile inspumate sau brazii de un verde linistitor de pe varful unui munte. Dupa ce savuram licoarea, fie alergam sa prindem tot soarele se pe plaja, fie (daca gandul ne-a dus spre munte) ne alerga pe noi ursul cand „dam nas in nas” cu el la cules de mure. Si ursul ne intreaba:

„- Voi ce cauti aici?

– Pai, uite ne-am construit casa aici, raspundem tremurandu-ne picioarele”.

casa

Cu totii dorim sa avem „un petec de pamant” pe care sa construim o vila (la malul marii, la munte sau la marginea unei paduri) dar la un moment dat ne oprim din visare si ne lovim de realitate. Sa construiesti o casa inseamna multa umblatura, tone de dosare cu aprobari, autorizatii … si parca iti trece sa iti mai faci casa (cum i-a trecut si ursului sa te mai manance cand a auzit cate hartii ai avut de facut pentru o casa).

Atunci cand iti construiesti casa, punctul de plecare este autorizatia de construire. Degeaba ai ditamai dosarul, daca iti lipseste acest document esential. Fara el nu poti sa executi nici o lucrare. Pentru obtinerea autorizatiei de constructie trebuie, bineinteles, alte acte: certificatul de urbanism, proiectul tehnic al constructiei, avize si acorduri de amplasament.  Ce e? Ati ametit? Stati ca mai sunt, nu am terminat:

  • fisa tehnica de mediu;
  • acte doveditoare ale dreptului de folosinta;
  • plan de situatie, anexa la certificatul de urbanism;
  • plan de incadrare in zona sau plan calastral.

Nu mai spun ca trebuie sa gasim si un arhitec bun care in primul rand sa fie capabil sa vada cu „ochii mintii” viitoarea casa care ne-o dorim, sa cunoasca foarte bine legile de constructie pe care trebuie să le aplice. Totodata, trebuie sa inteleaga solutiile propuse de constructori si sa aleaga cea mai buna cale de a realiza constructia. Este apsolut necesar ca arhitectul sa fie un bun manager pentru ca proiectul sa fie dus cu bine pana la sfarsit.

Arhitectul este cel care intocmeste memoriul tehnic de arhitectura, memoriul tehnic de rezistenta, programul pentru controlul calitatii si memoriul tehnic de instalatii. Tot el trebuie sa deseneze planul de amplasament, al fundatiilor, al armaturilor, planseului, sarpantei si planurile instalatiilor sanitare, electrice, termice. Sigur ca mai sunt multe documentatii de precizat, dar cred ca deja ati pierdut firul.

In aceste momente ne dorim sa existe undeva in lume cineva care sa ne ajute sa facem fata acestei avalanse, sa depasim toate aceste obstacole, sa faca in locul nostru toate acele drumuri catre diverse institutii, care sa stea la coada in locul nostru si sa obtina ca prin minune toate acele avize necesare autorizatie constructie.

Construirea unei case este un proiect complex, si pentru ca visul sa devina realitate, cautam varianta cea mai buna – o echipa de profesionisti care sa ne simplifice viata. Cautand pe internet date despre arhitecti, gasesti AIA Proiect, o echipa experimentata de arhitecti care te ajuta sa iti pui in practica ideile in asa fel incat sa nu iti depasesti bugetul propus.

AIA proiect

Etapele unui proiect casa de la AIA Proiect:

Discutia initiala: De ce este necesara o asemenea intrevedere? Pentru ca echipa sa inteleaga care sunt nevoile tale si stilul tau de viata. Apoi se vor purta discutii referitoare la amplasament si bugetul alocat. Echipa va va sfatui cu ce sa incepeti constructia unei case. Tot membrii echipei de consiliere vor explica care sunt demersurile si autorizatiile de care aveti nevoie, va vor da ponturi referitoare la echipe de constructori de buna calitate, cu experienta si corecti si unde se gasesc furnizori seriosi ce practica preturi convenabile. Consultatia initiala este gratuita.

Urmeaza definitivarea si verificarea unui proiect casa. Sunt prezentate documentele preliminare, optiunea finala apratinand exclusiv clientului.

Documentatia de autorizare si constructie: in urma discutiilor anterioare proiectul de casa a fost personalizat si definitivat. Din acest moment echipa de arhitecti proiectanti pune la dispozitia clientului un proiect casa pentru autorizare si construire, proiect complet care include arhitectura, structura si instalatiile. La acesta se adauga recomandari generale si particulare in vedera obtinerii autorizatiei si construirii. Echipa ofera suport pentru obtinerea autorizatiei de construire si consiliere pe toata durata executarii proiectului.

Alegerea proiectului nu e dificila intrucat AIA Proiect are o pagina special dedicata pentru proiecte de case si vile moderne, adaptabile amplasamentului dorit de beneficiar. Timpul de executie al unui proiect de casa tip sau personalizat este de cateva saptamani. Deosebit de important e faptul ca orice proiect de casa predat de AIA Proiect este intocmit astfel incat sa obtina autorizatia de construire.

Echipa AIA Proiect are si o gama larga de servicii adiacente:

  • Amenajari, Reamenajari si Renovari;
  • Audit Energetic;
  • Calcul Global G;
  • Cadastru, Apartamentare si Intabulare;
  • Certificat Energetic;
  • Consultanta;
  • Evaluare Imobiliara;
  • Planuri Urbanistice;
  • Autorizatie pompieri / Aviz ISU;
  • Avize pentru autorizatia de construire.

Prin urmare, viata e un sir lung de teste, din care iesi sau nu invingator la proba data. Daca esti suficient de destept incat sa gasesti echipa cea mai buna care sa te ajute sa treci peste toate obstacolele, iesi invingator. Probabil ca si ursul ar fi convins de oferta echipei AIA Proiect, si ar apela la ei sa ii fata un barlog nou.

 Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2018. 

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

  1. Suzana spune:

    Interesant aricol. Sfaturi utile. Va doresc tuturor sa va realizati visul.

    Apreciază

Lasă un comentariu